Anyż gwiazdkowy
Illicium verum
Zastosowanie:
Wykorzystywane są w całości lub mielone owoce. W chińskiej kuchni jest on chętnie wykorzystywany do obfitych potraw jak jagnięcina, kaczka i gęś. W Europie zna się ją raczej jako przyprawę wykorzystywaną podczas Świąt Bożego Narodzenia i do słodkich potraw. Ponadto anyż gwiazdkowy jest ważnym składnikiem chińskich pięciu przypraw. Otoczka anyżu jest bardziej aromatyczna, niż jej rdzeń, dlatego anyż gwiazdkowy wykorzystywany jest z otoczką lub mielony.
Występowanie:
Anyż gwiazdkowy pochodzi prawdopodobnie z Południowych Chin i jest w Europie znany dopiero od 18 wieku. Najważniejsze obszary upraw dzisiaj to Wietnam, Kambodża, Laos, Japonia i Filipiny.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Anyż gwiazdkowy
-
KOTÁNYI Anyż gwiazdkowy cały, 225 ml (35 g)
- Pikantny, ciepły aromat
- Przypomina koper i anyż
- Popularna przyprawa
-
Cosmoveda Desery Masala - Bio, 25 g
- Pyszny aromat
- Uwodzicielski zapach
- Do deserów, ciast i wypieków
-
Cosmoveda Herbata koper kardamon bio, 20 Woreczki (25 Worków)
- Przyprawiona ajurwedyjska herbata
- Najczystsze składniki
- Grubo pokrojone składniki
-
Cosmoveda Herbata mięta cynamon bio, 20 Woreczki (25 Worków)
- Egzotyczny, orzeźwiający smak
- Jakośc premiuim
- Fair Trade
-
Or Tea? The Secret Life of Chai BIO, Puszka 100g
- Z czarną herbatą
- Z aromatem cynamonu i grejpfruta
- Egzotyczna, mocna i słodka
-
Cosmoveda BIO Chaat Fruit Masala, 250 g
- Harmonicznie łączy się z owocami