Anyż gwiazdkowy
Illicium verum
Zastosowanie:
Wykorzystywane są w całości lub mielone owoce. W chińskiej kuchni jest on chętnie wykorzystywany do obfitych potraw jak jagnięcina, kaczka i gęś. W Europie zna się ją raczej jako przyprawę wykorzystywaną podczas Świąt Bożego Narodzenia i do słodkich potraw. Ponadto anyż gwiazdkowy jest ważnym składnikiem chińskich pięciu przypraw. Otoczka anyżu jest bardziej aromatyczna, niż jej rdzeń, dlatego anyż gwiazdkowy wykorzystywany jest z otoczką lub mielony.
Występowanie:
Anyż gwiazdkowy pochodzi prawdopodobnie z Południowych Chin i jest w Europie znany dopiero od 18 wieku. Najważniejsze obszary upraw dzisiaj to Wietnam, Kambodża, Laos, Japonia i Filipiny.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Anyż gwiazdkowy
-
KOTÁNYI Anyż gwiazdkowy cały, 225 ml (35 g)
- Pikantny, ciepły aromat
- Przypomina koper i anyż
- Popularna przyprawa
-
Cosmoveda Desery Masala - Bio, 25 g
- Pyszny aromat
- Uwodzicielski zapach
- Do deserów, ciast i wypieków
-
Cosmoveda Herbata koper kardamon bio, 20 Woreczki (25 Worków)
- Przyprawiona ajurwedyjska herbata
- Najczystsze składniki
- Grubo pokrojone składniki
-
Cosmoveda Herbata mięta cynamon bio, 20 Woreczki (25 Worków)
- Egzotyczny, orzeźwiający smak
- Jakośc premiuim
- Fair Trade
-
Sonnentor Chai bio, 18 Torebek herbaty
- Ostro-słodko-czekoladowa
- Baza imbiru, cynamonu i rooibos
- Czas parzenia: 5-10 minut
-
English Tea Shop Przyprawa do grzanego wina "Santas Secret", BIO, 7 torebek herbaty (21 g)
- Aromatyzowana mieszanka przypraw
- Do przygotowania grzanego wina
- Kompostowalne torby w kształcie piramidy