Arche Naturküche Bio naturalne ciasto na zakwasie, 125 g
Upiecz swój własny chleb
12,98 zł 14,99 zł -13%
(103,84 zł / kg, włącznie z kwotą VAT 5% - plus koszty dostawy)
Właściwości i zalety
- Środek do zakwaszania ciasta
- Do puszystych wypieków
- Typowe nuty smakowe
Nr art.: BIOG-157156, Zawartość: 125 g, EAN: 4020943232340
Opis
Obecnie bardzo modne jest pieczenie własnego chleba w domu. Na naturalnym zakwasie Arche z łatwością upieczesz własny bochenek na zakwasie.
Zakwas ma wiele zalet: poprawia smak dzięki charakterystycznemu aromatowi i sprawia, że wypieki są lekkie i puszyste. Chleb i wypieki na zakwasie zachowują świeżość dłużej niż wypieki z innych rodzajów ciasta.
Naturalny zakwas firmy Arche jest idealny do bagietek, bułek i chleba pełnoziarnistego. Jednak można go również wykorzystać do przygotowania ciasta na pizzę, ciast, naleśników i wielu innych.
Podstawowy przepis na dwa bochenki po 750 g na zakwasie:
- 1 kg mąki razowej
- 15 g ekologicznego zakwasu Arche (= 2 łyżki, lekko czubate)
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 700 ml letniej wody
- Do smaku: przyprawa do chleba do wyboru
Temperatura piekarnika: rozgrzać 220°C (góra/dół) / zmniejszyć do 200°C po 5 minutach pieczenia.
Czas odpoczynku: łącznie 45 min
Czas pieczenia: ok. 60 minut
- Wymieszaj suche składniki (mąka, zakwas, suche drożdże) z solą i opcjonalnie z przyprawą do chleba.
- Ostrożnie zalej suche składniki letnią wodą.
- Dobrze wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie, giętkie ciasto.
- Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut.
- Ponownie krótko zagnieć wyrośnięte ciasto.
- Uformuj dwa bochenki i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220°C (grzanie góra/dół).
- Włóż chleb do nagrzanego piekarnika.
- Po 5 minutach zmniejsz ogień do 200°C.
- Piecz przez kolejne 55 minut.
- Wyjmij z piekarnika, ostudź i smacznego.
Marki: | Arche Naturküche |
---|---|
Znak jakości: | Pieczęć ekologiczna, Znak ekologiczny UE / spoza UE |
Forma diety: | Wegańskie , Wegetariański |
Składniki
- Mąka żytnia pełnoziarnista [1]
- kultury zakwasu
- Z rolnictwa ekologicznego
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Zawartość energetyczna / spalania | 1453 / 347 kj / kcal |
tłuszcz | 2 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,3 g |
węglowodany | 66,6 g |
w tym cukier | 1 g |
białko | 10 g |
sól | <0,1 g |
Recenzje naszych klientów
ocen klientów po polski dla Arche Naturküche Bio naturalne ciasto na zakwasie
1 recenzja klienta w innym języku
5 gwiazdek | | 2 | (100%) |
---|---|---|---|
4 gwiazdki | | 0 | (0%) |
3 gwiazdki | | 0 | (0%) |
2 gwiazdki | | 0 | (0%) |
1 gwiazdka | | 0 | (0%) |
2 oceny
Brak opinii w języku: polski. Dostępna 1 recenzja w innym języku.
- Nie jest dostępna żadna recenzja