Arche Naturküche Bio Dulse, 30 g
Kolorowa i aromatyczna
24,22 zł 26,99 zł -10%
(807,33 zł / kg, włącznie z kwotą VAT 8% - plus koszty dostawy)
Właściwości i zalety
- Purpurowe algi
- Z północno-wschodniego Atlantyku
- Wszechstronny dodatek
Nr art.: BIOG-262576, Zawartość: 30 g, EAN: 4020943136907
Kupowane często z Arche Naturküche Bio sos sojowy Tamari Cedarwood, 250 ml


Opis
Purpurowa alga dulse zwana jest również "boczkiem z wodorostów". Jednak czy naprawdę smakuje jak boczek - można o tym dyskutować. Na pewno nadaje potrawom wegańskim oraz wegetariańskim wyjątkowego aromatu.
Przede wszystkim usmażona albo frytowana z sosem sojowym ta barwna alga jest wspaniałym dodatkiem do zup, sałatek oraz potraw warzywnych, mącznych albo do ryby.
Ciekawe: wszystkie algi, zarówno te pochodzące z dzikich lub ekologicznych upraw, są regularnie kontrolowane przez Arche pod względem ilości pozostałości metali ciężkich oraz aktualnej zawartości jodu. Bio dulse pochodzą z ekologicznych upraw na północno-wschodnim Atlantyku i zostały delikatnie suszone w temperaturze poniżej 42 °C.
Przygotowanie: przed użyciem dulse należy namoczyć przez 10 minut w zimnej wodzie. Potem odcedzić, a wodę w której stały wylać. Przygotować według uznania frytować lub usmażyć i doprawić do smaku sosem Shoyu lub Tamari. Wykorzystać dalej według przepisu lub dodać jako dodatek.
Marki: | Arche Naturküche |
---|---|
Znak jakości: | Pieczęć ekologiczna, Znak ekologiczny UE / spoza UE |
Forma diety: | Wegańskie , Wegetariański |
Może zawierać śladowe ilości: | B - Skorupiaki, D - ryby, R - mięczaki |
Składniki
dulse (Palmeria Palmata)[1]
- z kontrolowanej kolekcji ekologicznej, zebranej na północno-wschodnim Atlantyku
Delikatnie wysuszony (< 42 °C)Może zawierać śladowe ilości skorupiaków, mięczaków i ryb.
Wartość odżywcza
Wartość odżywcza | na 100 g |
---|---|
Zawartość energetyczna / spalania | 854 / 204 kj / kcal |
tłuszcz | 0,6 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | <0,1 g |
węglowodany | 23 g |
w tym cukier | 0,5 g |
białko | 12 g |
sól | 4,3 g |
Zawartość
Zawartość | na 100 g | na porcję (1 g) |
---|---|---|
jod | 10.000 µg | 100 µg |