Kiszenie na sucho
Kiszenie na sucho, zwane również soleniem bezpośrednim, jest szczególnie odpowiednie do pokrojonych lub startych warzyw. Innymi słowy, sucha fermentacja jest idealna do warzyw takich jak: marchew, kapusta, rzodkiew lub buraki.
Jak ukisisz warzywa na sucho?
- Wybrane warzywa należy poszatkować lub pokroić na małe kawałki.
- Następnie wszystko wymieszać z nierafinowaną, niejodowaną solą. Aby proporcja była odpowiednia należy zważyć wszystkie warzywa i 2% ich wagi soli dodać do całości. Na 1 kilogram warzyw wyjdzie zatem 20 gram soli. Dodatkowo warzywa można dowolnie doprawić.
- Wszystko trzeba dokładnie wymieszać.
- Wymieszać i ugniatać warzywa aż do momentu, gdy wyleci sok.
- Warzywa włożyć do słoika warstwami i ponownie ugnieść każdą warstwę. Zapobiega to tworzeniu się pęcherzyków powietrza, które mogą prowadzić do rozwoju pleśni.
- Gdy słoik jest pełny po brzeg, warzywa obciąża się ciężarem. WAŻNE: płyn musi być powyżej obciążnika.
- Nałożyć na słoik nasadkę do fermentacji i zamknąć ją pierścieniem gwintowanym.
- Pozostawić wszystko na 5 do 7 dni w temperaturze pokojowej (20 - 24 stopnie; im temperatura jest wyższa, tym szybciej postępuje proces fermentacji) z dala od światła słonecznego.
- Następnie spróbować, czy osiągnięto pożądany smak i kwasowość. Jeśli tak, usunąć obciążnik słoika, zastąpić nasadkę do fermentacji stałą pokrywką i przechowywać w chłodnym miejscu (zimna piwnica lub lodówka) lub od razu można je zjeść. Otwarty słoik można bez problemu przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Jeśli pożądany stopień kwasowości nie został jeszcze osiągnięty, po prostu odstawić warzywa na kilka dni w temperaturze pokojowej, a następnie spróbować ponownie, a gdy nadejdzie czas, usunąć odważnik i nasadkę do fermentacji, a słoik zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Aby fermentacja sucha była szybka i przyjemna, polecamy system fermentacji MASON firmy Khoysan .
Przepisy
Biała kapusta z marchewką i imbirem
Składniki na ok. 2 słoiki (0,7 l)
- 1 kg białej kapusty
- ½ kg marchewki
- 2 łyżki startego lub posiekanego imbiru
- 30 g soli morskiej
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Przygotowanie
- Pokrój kapustę w paski i zetrzyj marchewki.
- Dodaj sól, imbir i przyprawy, wszystko dobrze wymieszaj i ubij aż wyjdzie sok.
- Następnie nałóż warstwy do słoików i mocno ubij każdą warstwę warzyw.
- Dalsze kroki znajdują się powyżej.
Białe kimchi
Składniki na ok. 2 słoiki (0,7 l)
- 1 kg kapusty pekińskiej
- 2 duże marchewki
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżeczka startego lub posiekanego imbiru
- 1 ząbek czosnku, pokrojony
- 30g soli morskiej
Przygotowanie
- Umyj i z grubsza pokrój liście kapusty pekińskiej (paski o szerokości 2–3 cm), marchew pokrój cienkie paski lub poszatkować, pokrój dymkę w krążki o grubości ok. 0,5 cm.
- Teraz dodaj imbir, czosnek i sól i dobrze wymieszaj. Następnie pozostaw wszystko do nasiąknięcia na około godzinę, następnie ubijać tak, aby wyleciał sok.
- Następnie wszystko szczelnie ułóż w słoikach i ugnieć.
- Dalsze kroki znajdują się powyżej.
Marchewka i kalarepa z kurkumą
Składniki na ok. jeden słoik (1 l)
- ½ kg marchewki
- ½ kg kalarepy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 20 g soli morskiej
Przygotowanie
- Marchewki i kalarepę oczyścić i z grubsza zetrzeć.
- Dodać sól i przyprawy, wszystko dobrze wymieszać i mocno ugniataj/ubijaj, aż wyjdzie sok.
- Dalsze kroki znajdują się powyżej.
Jarmuż - burak - biała kapusta
Składniki na ok. 2 słoiki (0,7 l)
- ½ kg jarmużu (lub kapusty włoskiej)
- ½ kg buraków
- ½ kg białej kapusty
- 2 łyżeczki kminku
- 30 g soli morskiej
Przygotowanie
- Jarmuż i kapustę pokroić w paski, buraki zetrzeć na grubo.
- Dodać sól i kminek, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić na około 1 godzinę.
- Następnie trochę zagnieść / zmiażdżyć, aby wypłynęła wystarczająca ilość soku.
- Następnie wszystko szczelnie ułożyć w słoikach.
- Dalsze kroki znajdują się powyżej.
Ostatnia ocena
- 4.7 (7)
Sonnentor Wiedeńskie uwodzenie - melanż, całe ziarna, 500 g
- Elegancka i aksamitna
- Łagodna organiczna mieszanka
- Orzechowy smak
68,00 zł (136,00 zł / kg)Dostawa do 23 maja
- 4.0 (4)
Soletti goldfischli serowe, 100 g
- Z najlepszych składników
- Świeże z piekarnika i chrupiące
- Z serem
8,99 zł (89,90 zł / kg)Dostawa do 23 maja
- 5.0 (1)
Alnatura Bio granulki sojowe, małe kawałki, 150 g
- Produkt czysto roślinny
- Z europejskiej soi
- Szybkie w przygotowaniu
8,99 zł (59,93 zł / kg)Dostawa do 23 maja
- 5.0 (1)
Govinda Krem z migdałów ziemnych bio, 250 g
- Dla całej rodziny
- Bez dodatku cukru
- Świetnie się rozsmarowywuje
27,99 zł (111,96 zł / kg)Dostawa do 23 maja
Nowe artykułu na blogu:
Odkryj Piccantino:
-
Darmowa wysyłka
do Polska od 229,00 zł -
Darmowa
wysyłka zwrotna -
Otrzymasz przesyłkę w ciągu 2 dni.
Więcej niż 10.700 art.