Sól
Natriumchlorid
Zastosowanie:
Stosuje się sól mieloną w różnych ziarnach lub jako kamień. Głównie rozróżnia się sól morską, fizjologiczną i kamienną. Prawie do wszystkich potraw wykorzystuje się sól, nawet słodkie dania uzyskują dzięki soli wyjątkowy smak.
Występowanie:
Sól występuje na całym świecie i też jest kultywowana na wielu obszarach. Woda morska zawiera np. 3 procent soli fizjologicznej. Często występuje również w podziemnych jeziorach, które zostały utworzone z poprzednich mórz.
zob. Anne Ibrug "Dumonts kleines Gewürz Lexikon", Eggolsheim, wydawnictwo Dörfler GmbH
Produkty z Sól
-
SoSo Factory Naturalna sól morska, 1.000 g
- W 100% naturalna sól morska
- Delikatnie wilgotna konsystencja
- Uniwersalne zastosowanie
-
KOTÁNYI Chili z solą morską, 35 g
- Stopień ostrości w skali Scoville'a 8000 - 9500
- W młynku
- 50% chili
-
Bioenergie Sól kryształowa z podnóży Himalajów - drobna, 1000g torebka
- W 100% naturalna
- Bez jodu
- Nierafinowana
-
Spice for Life Niebieska sól perska, 200 g
- Intensywnie słony smak
- Idealna do mielenia
- Można stosować jako sól ozdobną
-
Govinda Sól kryształowa kawałki, 1 kg
- Z regionu Himalajów
- Ze wszystkimi 84 niezbędnymi elementami
- Naturalna
-
Sonnentor Sól Morza Śródziemnego kwiatowa sól BIO, Puszka, 90 g
- Udoskonala dania kuchni śródziemnomorskiej
- Bardzo dekoracyjna
- Świeży zapach róż